03 Aanmaakhoutjes

03 aanmaakhoutjes-restmateriaal Van restmateriaal aanmaakhoutjes maken voor de kachel of openhaard

Bij Dagbesteding Ruurlo draait alles om hergebruik en creativiteit. Onze aanmaakhoutjes worden met zorg gemaakt van restmateriaal uit lokale fabrieken. Mensen die bij ons dagbesteding hebben, spelen hierin een cruciale rol. Samen met ervaren begeleiders zorgen zij ervoor dat elk stuk hout met precisie wordt verwerkt.

03 aanmaakhoutjes-restmateriaal worden verwerkt met onze machines en zijn veilig met een vereisde bediening met twee handen, wat de veiligheid en controle waarborgt. Voordat we het hout verwerken, maken we er eerst tekeningen op. Dit zorgt ervoor dat elk stukje hout een unieke puzzel wordt. Een perfect cadeau voor feestjes of bij een gezellige BBQ.

Bij Dagbesteding Ruurlo gaat het niet alleen om het eindproduct, maar ook om de ervaring. Het maken van de aanmaakhoutjes biedt ontspanning en traint verschillende motorische vaardigheden. Elke cliënt werkt op zijn eigen tempo en niveau, aangepast aan zijn kunnen.

Wil je meer ontdekken? Neem dan een kijkje op onze website en ontdek ook onze andere handgemaakte artikelen. Alles wat we maken draagt bij aan een duurzamere wereld en biedt zinvolle dagbesteding aan onze deelnemers.

Klik hier voor onze webwinkel

Klik hier voor onze overige activiteiten 

03 aanmaakhoutjes restmateriaal

03 aanmaakhoutjes restmateriaal
aanmaakhoutjes

Opmerkingen

De keuze van hout voor kachels en open haarden is belangrijk voor zowel de warmte-efficiëntie als de sfeer. Over het algemeen zijn harde houtsoorten zoals eik, beuk en es het meest geschikt. Deze houtsoorten branden lang, bieden een constante warmte en laten weinig as achter. In tegenstelling tot zachtere houtsoorten, zoals dennenhout, geven ze minder rook en creosoot af. Dit vermindert de kans op schoorsteenbrand aanzienlijk.

### Harde Houtsoorten

**Eik** is een uitstekende keuze vanwege de hoge dichtheid en het lage vochtgehalte. Het brandt lang en geeft een sterke hitte af, wat ideaal is voor zowel kachels als open haarden. Ook **beukenhout** staat bekend om zijn schone verbranding en gelijkmatige warmteafgifte. **Essenhout** is eveneens een goede optie; het heeft vergelijkbare eigenschappen als eik maar droogt sneller.

### Zachtere Houtsoorten

Hoewel zachtere houtsoorten zoals **den** en **spar** makkelijk verkrijgbaar zijn, worden ze vaak afgeraden. Ze branden snel en geven meer rook af, wat kan leiden tot teerophoping in de schoorsteen. Dit verhoogt het risico op brand en vermindert de efficiëntie van de kachel.

### Geconditioneerd Hout

Daarnaast is het cruciaal om hout te gebruiken dat minimaal een jaar goed gedroogd is, met een vochtgehalte van minder dan 20%. Vers hout bevat veel vocht, wat leidt tot inefficiënte verbranding en verhoogde rookproductie.

In het kort, voor een efficiënte en veilige verbranding zijn harde houtsoorten zoals eik, beuk en es de beste keuzes. Ze bieden langdurige warmte, minder rook en minimale creosootopbouw, wat bijdraagt aan een optimale werking van kachels en open haarden.